Proces s Mikulášom Č. bude v utorok pokračovať záverečnými rečami

19.10.2009 Prešov

Prešov 19. októbra (TASR) – Hlavné pojednávanie s Mikulášom Č. , ktorý pred Okresným súdom v Prešove čelí obžalobe zo šiestich vrážd a spolu so svojím exšvagrom Jozefom M. aj obvineniu zo spoluúčasti na usmrtení ...
Po vypočutí znalca Roberta Máthého, ktorého súd požiadal o vypracovanie psychologického posudku na obžalovaného Mikuláša Č. , dnes popoludní predseda senátu ukončil dokazovanie. Následne prerušil pojednávanie do 20. októbra, kedy bude proces pokračovať prednesením záverečných rečí prokuratúry a obhajoby.
Znalec dnes pred súdom uviedol, že podľa jeho zistení trpí obžalovaný disociálnou poruchou osobnosti, pri ktorej môže často dochádzať k porušovaniu zákona a opakovanej trestnej činnosti. Keďže obžalovaný sa konkrétne pri jeho diagnostikovaní odmietol podrobiť vyšetreniu a neabsolvoval ani komplexný diagnostický rozhovor, znalec vychádzal z viacerých posudkov obsiahnutých v spisovom materiáli, ktoré vypracovali v predošlom období aj iní odborníci, opieral sa aj o kriminálnu anamnézu a pozorovanie správania obžalovaného. Rovnako sa oboznámil aj s psychologickými posudkami, ktoré si dal Mikuláš Č. vypracovať na vlastné náklady.
Podľa Máthého bol spisový materiál dostatočne obsiahly na to, aby sa dal vytvoriť obraz osobnosti obžalovaného. Konštatoval, že na základe štúdia materiálov sa intelekt obžalovaného pohybuje v pásme priemeru a jeho pamäťové schopnosti sú na bežnej úrovni. Na otázku obžaloby, aký vývoj sa dá pri disociálnej poruche osobnosti predpokladať, znalec uviedol, že ide o určité povahové vlastnosti, ktoré sú trvalé a len málo ovplyvniteľné. V prípade, že sa obžalovaný skutočne dopustil trestnej činnosti, ktorá je obsiahnutá v obžalobe, podľa znalca je schopnosť jeho resocializácie veľmi nízka.
V reakcii na prednesený posudok Mikuláš Č. závery psychológa spochybnil. \"Pán Máthé ma osobne nevyšetril, jeho závery teda nemôžu byť preskúmateľné, \" povedal obžalovaný a dodal, že z tohto dôvodu posudok nepovažuje za objektívny.
Vzhľadom na to, že súd v priebehu pojednávania nepripustil výpoveď znalca z Českej republiky, ktorý vypracoval na objednávku obhajoby posudok na obžalovaného, výsledky jeho skúmania zaradili medzi listinné dôkazy, ktoré dnes čítali na záver pojednávania. Následne na to predseda senátu dokazovanie ukončil a v utorok bude proces pokračovať záverečnými rečami.
 

Vyberte región